De ICT specialist die meedenkt in concrete oplossingen
Toegewijd aan het creëren van veilige en stabiele netwerken
Kennis is er om te delen
Willem PoortAlgemeen - 26/August/2016

Open source "Free as in Beer"

Opensource  'Free as in Beer'

Tijdens gesprekken over open source software merk ik dat deze term, bij veel mensen, een negatief beeld oproept. Over open source wordt verschillend gedacht, het zou onbetrouwbaar zijn, misschien zelfs wel gevaarlijk volgens enkele. Want iedereen kan er toch zomaar bij?


Ik kan diverse argumenten bedenken waarom dit niet zo zou zijn, maar wellicht is het beter om eens te belichten wat open source nou eigenlijk inhoudt.

Open source is in feite niets anders dan software waarvan de broncode openbaar is.

Betekent dit dan automatisch dat deze software altijd gratis is? Nee, dit hangt af van het licentie model waarvoor de schrijver van de software heeft gekozen. Veelal is de software vrij te gebruiken en aan te passen. Als het gaat over open source. komt de kreet "free as in beer" veel voorbij. Kort samengevat bedoelen mensen hiermee dat bier te koop is als een kant-en-klaar eind product. Maar het is ook mogelijk om het zelf te brouwen, recepten van bier zijn immers ook openbaar.

Opensource free as in beer

Wat het recept is voor een biertje, is de broncode voor software.

Maakt het feit dat het recept van bier kan worden ingezien, het risico dat er met bier geknoeid wordt groter?
Natuurlijk kan er geknoeid worden met bier, daarom koop je kant-en-klaar bier dan ook van een vertrouwde leverancier. Deze parallel kan je gemakkelijk doortrekken naar software. Doordat de broncode openbaar is, wordt deze door zoveel mensen bekeken en in de gaten gehouden wordt. Hierdoor is de kans op lekken en virussen in de praktijk eerder kleiner dan groter.
Open source software is vaak gratis te downloaden. Zorg er wel voor dat je dit via betrouwbare websites doet, zoals Github en Sourceforge. Om er voor te zorgen dat je favoriete open source programma ook in de toekomst (goed) wordt onderhouden, kan je natuurlijk de ontwikkelaars sponsoren.

Websites zoals OpenOffice hebben hiervoor een speciale link en stellen uw bijdrage zeer op prijs ;)

Reacties

  1. Tp zegt:

    Verzonden op: 26-08-2016 17:22

    Erg verhelderend! Dankjewel!

  2. Chris zegt:

    Verzonden op: 26-08-2016 21:49

    Sourceforge is niet perse het beste voorbeeld van een betrouwbare site. http://arstechnica.com/information-technology/2015/05/sourceforge-grabs-gimp-for-windows-account-wraps-installer-in-bundle-pushing-adware/

  3. Willem Poort zegt:

    Verzonden op: 29-08-2016 14:27

    Beste Chris,
    Hartelijk dank voor je reactie en de link naar dit interessante bericht.
    Je hebt gelijk, helaas is dit een trend die wij steeds vaker zien.
    Het is daarom altijd zaak om tijdens het installeren van software, de vooraf ingestelde opties niet zomaar klakkeloos over te nemen.

Reageer