De ICT specialist die meedenkt in concrete oplossingen
Toegewijd aan het creëren van veilige en stabiele netwerken
Kennis is er om te delen
Cloud - 29/May/2017

Werken in de cloud, waar staat mijn data dan?

Werken in de cloud, waar staat mijn data dan?

Wanneer je als bedrijf hebt gekozen om in de cloud te gaan werken, is data altijd beschikbaar(mits er een internetverbinding is natuurlijk). Waar vroeger alle data op een harde schijf of interne server stond, staat het nu in de cloud. Wat wil dat eigenlijk zeggen? Waar staat deze data opgeslagen? Is het belangrijk om te weten waar dat staat? De term 'cloud' hoor je vaak, volgens sommige mensen te vaak. Toch is het voor veel bedrijven belangrijk om te weten waar de data opgeslagen staat. In dit artikel ga ik in op deze vragen. Allereerst wil ik even de bouw van het nieuwe datacenter van Google laten zien. Dit datacenter staat in de Eemshaven te Groningen en draait 100% op groene energie.



Data in datacenters

Wanneer wij spreken over de cloud, hebben wij het eigenlijk over datacenters. Datacenters zijn vaak enorm grote gebouwen met strenge beveiliging en hoge hekken. Een datacenter is puur gebouwd met het oog op dataopslag. Je moet dus denken aan klimaatbeheersing, noodaggregaten, brandbestrijdingsinstallaties, back-upsystemen, veiligheidsnetwerken en protocollen en nogmaals de strenge fysieke beveiliging. Dit alles is er op gericht om data altijd beschikbaar te hebben, dit noemt men ook wel up-time. In een datacenter is redundantie één van de belangrijkste aspecten. Alles in een datacenter is redundant uitgevoerd, koeling, back-up, connecties, beveiliging, voor alle situaties is er een oplossing. Wij zijn allemaal afhankelijk van datacenters, zowel privé als zakelijk. Dat is voor de meeste van ons niet zo'n probleem. De datacenters zijn gebouwd om deze verantwoordelijkheid te kunnen dragen. Sommige bedrijven willen helemaal niets met de cloud te maken hebben. De redenen dat sommige bedrijven dat niet willen staan beschreven in het hoofdstuk over waar de data staat.

Datacenter_cloud

Is mijn data veilig in de cloud?

Een vraag die wij regelmatig krijgen is: Staat mijn data veilig in de cloud? Deze vraag is gemakkelijker gesteld dan beantwoord. Om te beginnen kan ik zeggen dat er nooit een 100% veiligheidsgarantie gegeven kan worden. Belangrijk om te vermelden is dat 100% veiligheidsgarantie überhaupt nooit gegeven kan worden, ook niet als bestanden op een eigen computer of server staan. Het grote voordeel van een datacenter is dat hier continue geld gestoken wordt in de veiligheid. Dit gaat om veiligheidsmaatregelen die je als MKB'er zelf nooit zou kunnen nemen. De cloud is dus absoluut een hele veilige oplossing.

Veilig cloud

Waar zit het grootste veiligheidsrisico als je werkt in de cloud? Je voelt het misschien al een beetje aankomen: de gebruikers. Als jij het wachtwoord onder een muismat legt, het wachtwoord nooit wijzigt of de cloud niet goed configureert, blijft het heel onveilig. Het verstandigste is dan ook om de transitie naar de cloud door professionals uit te laten voeren. Een goed begin met de juiste keuzes, configuraties en procedures kan zo veel ellende voorkomen. De juiste balans vinden tussen gebruikersgemak en veiligheid is bijvoorbeeld heel belangrijk. Het is gemakkelijk dat je via de laptop met één druk op de knop in de cloud bestanden kunt ophalen. Het grote nadeel is dat wanneer je deze laptop kwijt raakt, de vinder met één druk op de knop bij de bestanden kan. Een goede optie om dit tegen te gaan is bijvoorbeeld tweeweg authenticatie code. Dit kan bijvoorbeeld door het versturen van een sms met een code naar jouw mobiele telefoon. Dan is alleen het stelen van een laptop niet genoeg om bij de bestanden te komen.


Waarom is het belangrijk te weten waar de data staat?

Laat ik beginnen met te vermelden dat het niet voor iedereen interessant is. Het is afhankelijk van verschillende factoren. Veel bedrijven hebben een SLA (Service Level Agreement). Vaak staat in een SLA dat data veilig bewaard moet worden. Is het veilig als jouw data in China of Rusland opgeslagen is? Hoe gaan deze landen om met Cybercrime? En Amerika dan? Door de patriot act kan de Amerikaanse overheid data inzien op het moment dat zij dat willen. Indien jij bestanden hebt met daarin gevoelige informatie, denk aan gepatenteerde machines, recepten en klantgegevens, is dat waarschijnlijk niet wenselijk. Het kan ook zijn dat het bedrijf waar jij werkt dit soort data niet heeft, maar haar klanten wel. Die klanten kunnen dan bijvoorbeeld eisen dat de data wordt opgeslagen onder de Nederlandse Privacywetgeving.

Kortom, weten waar je data is opgeslagen is voor velen belangrijker dan je zou verwachten. Heb jij misschien verschillende cloud oplossingen voor verschillende klanten? Of werk je om bepaalde redenen helemaal niet in de cloud? Deel jouw ervaringen in een reactie!

Het onderstaande e-book bevat interessante inzichten voor bedrijven in de groei. Download dit e-book met 8 cruciale IT-veranderingen, van virtualisatie tot security!


Moderne ICT

Reacties

  1. Herman LT zegt:

    Verzonden op: 29-10-2018 13:12

    Goed om te lezen dat de cloud hier ook als redelijk veilig wordt bestempeld. Had eerder al gelezen dat clouddiensten tegenwoordig redelijk veilig zijn. Toch lijken de meeste mensen nog hun bedenkingen te hebben. Toch vreemd, gezien zo'n cloud-bedrijf tegenwoordig net zo goed een veiligheidsbedrijf is met alle maatregelen die ze nemen tegen het voorkomen van datadiefstal.

Reageer